Ön Yükleyiciyi Devre Dışı Bırak
Lastik Patlamasında Yapılacaklar

Blog

Hemen her şoförün başına gelebilecek durumlardan olan lastik patlaması güvenliği tehlikeye atan bir durum. Bu durumun önüne geçebilmek için yapılacak birçok farklı şey var. Ancak her zaman için alınacak olan önlemler yeterli olmuyor. Caddelerde, sokaklarda istenmeyen maddeler lastiklere zarar verebiliyor.

Zamanında Bakım
Lastik patlamalarının önüne geçebilmek için mutlaka önlem alınması gereklidir. Alınabilecek en güzel önlem ise zamanında yaptırılacak olana araç bakımından geçer. Ancak bu sayede doğru zamanda doğru bakım işe yarayacaktır. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte yeni lastikler üretildi. Patlasa dahi belli bir süre yol tutabilen bu lastikler de belli süreler sonunda özelliğini yitirebiliyor.

Ne Yapılmalı
Bu konuda en önemli ayrıntı lastik patladığında yapılması gerekenler. Yol esnasında patlayan lastik mutlak suretle aracı belli bir yönde çekecektir. Eğer araç hızlı gidiyorsa mutlaka yavaşlanmalı, vites düşürme ve fren yapılmalıdır. En kilit nokta ise direksiyon. Direksiyon mutlak suretle sabit tutulmalıdır. Oluşabilecek en ufak bir oynatma aracın yoldan sapmasına neden olabilir. İlk olarak fren, ardından direksiyon sabit tutulmalı ve gerekli işaret lambalarını yakarak araç müsait bir yere çekilmelidir.

Doğru Önlemler
Doğru önlemler alarak yaşayabileceğiniz herhangi bir soruna karşın hızlı çözümler üretebilirsiniz. Daha öncesinden aracın eksiklerini kontrol etmeli ve stepne ve lastiği sökmeye yarayan araç gereçlerin aracın içerisinde olduğu kontrol edilmelidir. Öte yandan aracın lastiğinin havasına bakılmalı ve doğru basınç değerlerinde kullanılmalıdır.

Eskiyen Lastikleri Değiştirin
Lastiklerin dişli olmasının en temel amacı yol tutuşunu sağlamak ve yapılacak olan hızda aracın savrulmasının önüne geçmektir. Eskiyen lastiklerin diş aralığı seyreleceği gibi yıpranan yanakları ile büyük bir tehlike oluşturur. Bu tür lastikler daha kolay patlayabilir ve tehlikeye yol açabilir. Bu yüzden eskiyen lastikleri mutlaka değiştirin.

Araç Bakımınızı Ertelemeyin
Aracın her türlü bakımını zamanında yapın. Ertelenecek en ufak eksiklik daha kötü ve geri dönüşü olmayan olumsuz sonuçlara yol açabilir. Önceden alacağınız en küçük önlemler her türlü risk durumunda hayatınızı kurtarır. Lastiğinize ve aracın her türlü aksamına bakmadan, kontrol etmeden yola çıkmayın.